Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ξεφτίλα, πριν την απόλυτη ξεφτίλα...

Για πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η διαχρονικά υγιέστερη και πιο τακτοποιημένη Π.Α.Ε. δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρωτοδικώς την πάλαι ποτέ τυπική άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, τίθεται για πρώτη φορά  στο... λούκι της αδειοδότησης, και το πιο τραγικό είναι πως τίποτα δεν δείχνει να εξασφαλίζει πως τα απαραίτητα χρήματα που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη η Π.Α.Ε. για να βγει από το αδιέξοδο θα έχουν βρεθεί στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα.
Η παραπάνω εξέλιξη σαφώς και δεν έχει περάσει στα ψιλά, ωστόσο, λίγοι έχουν αντιληφθεί πόσο ντροπιαστικό είναι αυτή τη στιγμή αυτό που ζει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός. Και αυτό διότι η ατμόσφαιρα που δικαίως έχει δημιουργηθεί για σχεδόν ένα χρόνο αναφορικά με τα οικονομικά της ομάδας παρουσιάζει την εξέλιξη αυτή απόλυτα φυσιολογική, ακόμα και αν μιλάμε για μια ομάδα με το βεληνεκές του Παναθηναϊκού και την οικονομική επάρκεια που διέθετε μέχρι και πολύ πρόσφατα.
Ωστόσο, είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή μόνο φυσιολογική δεν πρέπει να θεωρείται. Και ο μέσος φίλαθλος του Παναθηναϊκού πρέπει να προβληματιστεί αρκετά-αν δεν το έχει ήδη κάνει- από το γεγονός πως αποτελεί πλέον ντροπιαστική είδηση κάτι που σε άλλες εποχές δεν θα ενδιέφερε κανέναν φίλο της ομάδας. Απορώ ακόμα αν μέχρι πριν 1-2 χρόνια οι περισσότεροι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού γνώριζαν πως απαιτείται ειδική αδειοδότηση των οργάνων για συμμετοχή στις ελληνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και να που τώρα το έμαθαν, από την ανάποδη πλευρά του νομίσματος μάλιστα.
Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως η απόλυτη ταπείνωση δεν έχει ακόμα επέλθει. Τα απαιτούμενα χρήματα για την κάλυψη των βασικών οικονομικών αναγκών της ομάδας δεν φαίνεται να βρίσκονται. Το δάνειο που επιχείρησε να πάρει για λογαριασμό της Π.Α.Ε. ο Γιάννης Αλαφούζος δεν εκταμιεύθηκε ποτέ από την Εθνική Τράπεζα και ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις-επομένως και από ό,τι προνόμια συνεπάγονται με αυτές- μοιάζει πλέον το πιθανότερο σενάριο. Τι πιο ταπεινωτικό για τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, που θα δει την αγαπημένη του ομάδα να μένει για 2η σερί χρονιά εκτός Ευρώπης, και μάλιστα για μη αγωνιστικούς λόγους; 
Κλείνοντας, δεν θα έπρεπε να λησμονήσουμε και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό. Οι οικονομικές αντιξοότητες οι οποίες αυτή τη στιγμή περιβάλλουν τον Παναθηναϊκό δεν είναι ένα γεγονός μεμονωμένο, αλλά βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση με την συνεχόμενη υποβάθμιση της οικονομικής συγκυρίας στην χώρα μας. Πολύ περισσότερο, έχουμε φθάσει στο σημείο ακόμα και κάποιοι ''πυλώνες'' του επιχειρηματικού κόσμου, και οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την μετοχική σύνθεση της Π.Α.Ε., να αδυνατούν αυτή τη στιγμή να βοηθήσουν ουσιαστικά την ομάδα, ακόμα και αν η σχετική επιθυμία είναι υπαρκτή. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πιο οδυνηρά μπορεί να εξελιχθούν για το γόητρο και το μέγεθος του συλλόγου τα πράγματα όσο η κρίση βαθαίνει και οικονομικοί ''κολοσσοί''   εγκαταλείπουν σιγά-σιγά τις επενδύσεις στον αθλητισμό...

2 σχόλια:

  1. Αστέρας Τρίπολης για Europa League και τίποτα άλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα όπως το πάνε Μήτσο θα φέρουμε Εργοτέλη από Football League μπας και συμπληρώνουμε ομάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.