Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αρετόπουλος, Μαρινάκης και ''Νέα Λίγκα''

Το χθεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην Κρήτη κόντρα στον Πλατανιά αποτελεί την κλασσική περίπτωση αγώνα που η διαιτησία παρέχει στη μεγάλη ομάδα το πάτημα για να δικαιολογήσει τα κακώς αγωνιστικά της κείμενα. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για ένα απλό πάτημα αλλά για ολόκληρο βάθρο, μιας και ο Αρετόπουλος φρόντισε με τις αποφάσεις του να αλλοιώσει 100% την εικόνα της αναμέτρησης, στερώντας από τον Παναθηναϊκό τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας, αφήνοντας να περάσει σε δεύτερη μοίρα η μέτρια αγωνιστική εικόνα του ''τριφυλλιού''.

Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν όντως υπήρξε δόλος και επιτηδευμένη προσπάθεια για διαμόρφωση αποτελέσματος, όπως υποστηρίζει η πράσινη Π.Α.Ε. και προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος. Βλέπετε, στην κατοχή μου δεν έχω κασέτες με περίεργες συνομιλίες, τον δε Mr Δίκη Κυριάκο Θωμαϊδη δεν τυχγάνει να τον γνωρίζω προσωπικά. Αν μη τι άλλο, ωστόσο, μπορώ να κρίνω όσα βλέπω και όσα ακούω. Και αυτά που είδα χθες από τον Τρικαλινό ρέφερι δυστυχώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μία ατυχή σύμπτωση, η κακιά η ώρα βρε αδερφέ. Μιλάμε για επαναλαμβανόμενα, σε καίρια χρονικά σημεία λάθη τα οποία σαφώς καθόρισαν καταστάσεις για τις οποίες και ο πλέον καλοπροαίρετος δεν μπορεί να αδιαφορήσει. Ιδιαίτερα όταν προέρχονται από έναν από τους πλέον έμπειρους διαιτητές σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ, που κρίθηκε μάλιστα κατάλληλος για διεθνής. Ναι, καλά καταλάβετε, ο άνθρωπος αυτός πρόκειται να εκπροσωπήσει την ελληνική διαιτησία στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Tragic!
Οι πιο καλοπροαίρετοι μιλούν για ανικανότητα, οι μετριοπαθείς για δόλο και οι φανατικοί για εμπλοκή τρίτων στα όσα ''μαγείρεψε'' χθες ο ''σεφ'' από τα Τρίκαλα. Και για να μην αοριστολογούμε, λέγοντας ''τρίτων'' σαφώς και αναφέρομαι στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που έντονη φημολογία στην ''πιάτσα'' τον θέλει να βρίσκεται πίσω από το καμάρι των Χανίων. 
Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει ουσιαστικό λόγο για ''πονηρή'' ανάμειξη του ιδίου ως προς την διαμόρφωση του αποτελέσματος του χθεσινού αγώνα. Η ομάδα του βρίσκεται 16 βαθμούς μπροστά από τον Παναθηναϊκό, αγωνιστικά υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων και επομένως το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού σαν και το χθεσινό δεν θα μπορούσε να καθορίσει βαθμολογικό όφελος ή ζημία για τον Ολυμπιακό. Αυτά λέω εγώ. Η σαπίλα, ωστόσο, που περιβάλλει το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει γεννήσει πολλές ''γλώσσες'', τις λεγόμενες κακές. Και αυτές λένε πως με τη χθεσινή του διαιτησία ο Αρετόπουλος ήθελε, κατά το κοινώς λεγόμενο, να σπάσει τον τσαμπουκά του ''τριφυλλιού'', που δείχνει να ανθίζει ξανά μετά από πολύ καιρό. Και τι σχέση έχει με αυτό ο πρόεδρος των ερυθρολεύκων; Μα φυσικά, θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης, να υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό και να κόψει το βήχα των διοικητικών του Παναθηναϊκού, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπεροχής, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Αυτά λένε, λοιπόν, οι κακές οι γλώσσες.
Εκτίμηση μου είναι πως με δεδομένα τα παραπάνω ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει χρυσή ευκαιρία να καθαρίσει τις όποιες σκιές γύρω από το όνομα του, κλείνοντας για πολύ καιρό τα στόματα ''ορκισμένων'' εχθρών του. Και πως θα το κάνει αυτό; Ας μην είμαστε αφελείς. Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μας έχει διδάξει πως ο πιο δυνατός οικονομικά μπορεί όπως και όποτε θέλει να κάνει το κουμάντο και στο παρασκήνιο. Ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης Π.Α.Ε. είναι ο εν λόγω άνθρωπος. Έχει αυτή τη στιγμή την οικονομική δύναμη στα χέρια του, είναι ο μόνος που επενδύει ουσιαστικά και επομένως συνεισφέρει ως προς την ανέλιξη του ποδοσφαίρου μας. Και το αποτέλεσμα φαίνεται στο γήπεδο...
Ποιος, επομένως, δεν πιστεύει πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει τη δύναμη να πιέσει καταστάσεις και να ανεβάσει ή να κατεβάσει διαιτητές, επόπτες και παρατηρητές; Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πριν 2 χρόνια ήταν ο ίδιος που μίλαγε για έγκλημα κατά της Ελλάδας, αναφερόμενος στη διαιτησία Κάκκου στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Αν λοιπόν εμμένει στην άποψη του αυτή ας το αποδείξει ξανά. Και το timing μοιάζει ιδανικό για τον ίδιο, ώστε να τελειώσει τον κάθε Αρετόπουλο και Σιδηρόπουλο που ''εγκληματούν'' κατά της Ελλάδας και του ποδοσφαίρου μας. Ναι Βαγγέλη, μπορείς να το κάνεις και το ξέρουμε όλοι αυτό.
Με μία κίνηση σαν αυτή που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο, το αφεντικό του Ολυμπιακού κερδίζει έδαφος επικοινωνιακά, βγαίνει μάγκας στα μάτια των οπαδών της ομάδα του και κυρίως κλείνει για πολύ καιρό στόματα που του χρεώνουν την κατάντια στην οποία περιέρχεται το ποδόσφαιρο μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε εκείνους που ορμώμενοι από μία νέα σφαγιαστική διαιτησία επανέφεραν την ιδέα για τη δημιουργία μίας ''Νέας Λίγκας'', το κουμάντο στην οποία θα κάνουν μόνοι οι ομάδες, αποσπασμένη από τη ''λερωμένη'' Ε.Π.Ο. και τα άλλα όργανα που χρόνια τώρα λειτουργούν υπό το καθεστώς ''υιοθεσίας''. Ωραία και ρομαντικά όλα αυτά. Πως όμως θα ξεπερασθούν ορισμένα θεσμικά εμπόδια που προκύπτουν από την ''εξέγερση'' αυτή; Πως η U.E.F.A θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα της ''Νέας Λίγκας'' και πως η Ε.Π.Ο. θα την αντικαταστήσει ή έστω αναγνωρίσει ως ισότιμη με τη SuperLeague; Επιπλέον, πως θα της επιτρέψει να φέρει την κεντρική επιτροπή διαιτησίας και υπό τη δική της σφαίρα επιρροής;
Ζητήματα καίριας σημασίας, η λύση των οποίων μοιάζει τη δεδομένη στιγμή ουτοπική. Έχω εις γνώσιν πως αρκετές ομάδες- εκ των οποίων και δύο από τις λεγόμενες ''μεγάλες''- είναι θετικές προς την κατεύθυνση αυτή και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις. Καλό θα ήταν, ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε παρόρμηση να αναζητήσουν οι ομάδες αυτές, με ένδικα ή και μη μέσα, μία πιο ρεαλιστική λύση για την ''απολύμανση'' του ελληνικού αθλητισμού...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.