Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Καλώς τα παιδιά...


...3-0 και δεν αναφέρομαι φυσικά στην ήττα του Παναθηναικού από τη Λάτσιο για το Europa League, αλλά για την είσοδό μου στον gatos365. Περιμένοντας να ασχοληθώ μόνο με τις 1000+1 κομμωτικές προτιμήσεις του ''CR-7'', πληροφορήθηκα ότι θα επιμεληθώ της στήλης ''Διεθνή''. Επομένως στο ταξίδι που αρχίζει μόλις τώρα, αγαπητοί αναγνώστες, σας ξεκαθαρίζω ότι δεν θα αναφερθώ ποτέ στην ομάδα της Άνω Ραχοκοκαλιάς. Καλώς ήρθα, καλώς με βρήκατε, και καλή αρχή!
Για τους ποδοσφαιρόφιλους, το Σαββατοκύριακο είναι ένας παράδεισος, τα ξένα πρωταθλήματα δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης αμέτρητων αγώνων προς οπαδική και μη ευχαρίστηση. Για την αρχή της ανάλυσης των κρισιμότερων αγώνων και του σχολιασμού της διεθνούς επικαιρότητας, συναντάμε το ντέρμπυ που δεσπόζει στο Ιταλικό Campionato και θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ο λόγος φυσικά για το Λάτσιο-Ρόμα και την ιστορία μίας αιώνιας κόντρας δύο ομάδων που έχουν πολλά κοινά(κοινή πόλη και γήπεδο σ.σ. Ολίμπικο) αλλά ένα ατελείωτο μίσος ανάμεσά τους.

Πίσω στο μακρινό 1927, η προσπάθεια του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι να ενώσει τις ομάδες της Ρώμης σε μία ενιαία με την ονομασία Ρόμα, βρήκε αντιμέτωπους τους παράγοντες των ''λατσιάλι'' με αποτέλεσμα η πόλη να χωριστεί στα δύο και να ξεκινήσει η ατέρμονη διαμάχη. Αμέτρητα περιστατικά, αιμοβόρα και μη, ενίσχυσαν τις παραστάσεις μίσους με πιο πρόσφατο αυτό της 21ης Μαρτίου 2004, όπου ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων (0-0 στην έναρξη του β’ ημιχρόνου) διεκόπη. Οι συμπλοκές περιελάμβαναν ανταλλαγές καπνογόνων, αιματηρές συγκρούσεις, ενώ φήμες έκαναν λόγο πως ένα νεαρό αγόρι είχε σκοτωθεί από αυτοκίνητο της αστυνομίας έξω από το γήπεδο. Οι παίχτες πληροφορήθηκαν την κατάσταση, υπήρξε μέχρι και τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο της λίγκας Αντριάνο Γκαλιάνι και ο αγώνας συνεχίστηκε εφτά μέρες μετά. Η Λάτσιο πήρε το 1-1 και στέρησε τον τίτλο στην αντίπαλο Ρόμα, που κατέληξε στα χέρια της Μίλαν.
 
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η αίγλη του ντέρμπυ έχει μεν παραμείνει σε μεγάλα ποδοσφαιρικά επίπεδα, έχει χάσει ωστόσο την ποιότητα που το διακατείχε. Η Ρόμα έχει πάψει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις εδώ και χρόνια και η Λάτσιο έχει πάρει, έστω με βαθμολογικά κριτήρια τα ηνία της πόλης. Η προϊστορία στο Ολίμπικο με γηπεδούχο την Λάτσιο από το 2000 μέχρι σήμερα δίνει ελαφρώς το προβάδισμα στους ''αετούς'' με 6 νίκες, έναντι 5 των ''τζιαλορόσι'', ενώ δύο παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα. Ποιος μπορεί, ωστόσο, να δώσει μία σίγουρη πρόβλεψη σε έναν τέτοιο αγώνα βάσει προϊστορίας; 

Πέρα από το ντέρμπυ την Ρώμης και την Ιταλία-που ενδιαφέρον έχει και η αντιμετώπιση της πρώτης ήττας της Γιουβέντους μετά από 49 αγώνες-, σπουδαία παιχνίδια υπάρχουν σε Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία. Στο Νησί, δύο μεγάλα ματς κυριαρχούν στο πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής. Η Τσέλσι υποδέχεται την Λίβερπουλ, με την πρώτη να επιθυμεί την άνοδο στην κορυφή και τη δεύτερη να προσπαθεί να αποδείξει ότι στέκεται ακόμα στο προσκήνιο. Στο ''City of Manchester'', η Σίτι θα επιδιώξει να πάρει το τρίποντο κόντρα στην Τότεναμ, με αντεστραμμένη ψυχολογία στις δύο ομάδες, έπειτα την ισοπαλία των Σίτιζενς με τον Άγιαξ και την νίκη των Σπιρουνιών στο Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Μάριμπορ. Η πρωτοπόρος Γιουνάιτετ θα φιλοξενηθεί στην έδρα της πάντοτε επικίνδυνης Άστον Βίλα.

Στη Γερμανία, ένα άλλοτε υποτιμημένο παιχνίδι μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Άιντραχτ, τώρα καθορίζει την πρωτιά στη Budesliga. Η ομάδα της Φρανκφούρτης, με την εξαιρετική πορεία, καλείται να αντεπεξέλθει κόντρα στο πανίσχυρο σύνολο του Γιουπ Χάινκες. Λίγο πιο δυτικά, στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα καλείται να ξεπεράσει την ήττα με τη Σέλτικ και να περάσει ίσως ένα εύκολο 90λεπτο κόντρα στη Μαγιόρκα, την ώρα που η Ρεάλ Μαδρίτης οφείλει να πάρει το τρίποντο στην έδρα της Λεβάντε με ζητούμενο να καλύψει τη μεγάλη διαφορά των 8 βαθμών από την κορυφή.


Με μια ματιά στα περισσότερα ευρωπαικά πρωταθλήματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εφόσον υπάρχει όρεξη για θέαση, οι ομάδες μπορούν να μας ανταμείψουν με καλό ποδόσφαιρο και να μας ταξιδέψουν μακριά από την ''πανδαισία'' της ελληνικής Superleague. Ευχές για ένα όμορφο αθλητικά και μη Σαββατοκύριακο.




3 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.