Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

H ζωή δίχως Διαμαντίδη...

Είναι δεδομένο πως ο φετινός μπασκετικός Παναθηναϊκός αποτελεί ένα σύνολο με διαφορετικές κατευθύνσεις και προσανατολισμούς εν συγκρίσει με τα περασμένα χρόνια. Η φυγή Ζοτς και η ''αμερικανοποίηση'' του ρόστερ έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, που διατηρεί μεν τον αμυντικό της προσανατολισμό, ζητά όμως εμφανώς διαφορετικά πράγματα σε τομείς όπως το σκοράρισμα, το μακρινό σουτ ή το παιχνίδι κάτω από τη ρακέτα. Ειδικά φέτος, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει να αντιμετωπίσει και μία άλλη συνθήκη, που καλώς ή κακώς μεταβάλλει σημαντικά τα αγωνιστικά δεδομένα. Η συνθήκη αυτή ακούει στο όνομα Δημήτρης Διαμαντίδης.


Ο αρχηγός και καλύτερος παίκτης των πρασίνων καλείται για πρώτη φορά στην καριέρα του να ''πληρώσει'' το πλούσιο αγωνιστικό του παρελθόν. Και τι εννοώ: ο Διαμαντίδης αποτελεί φέτος τον πιο επιρρεπή παίκτη του Παναθηναϊκού σε τραυματισμούς, ενώ ακόμα και όταν είναι υγιής η κόπωση είναι εμφανής στον τρόπο παιχνιδιού του. Είναι φανερό πως οι κινήσεις του πάλαι ποτέ βιονικού άσου από την Καστοριά έχουν πλέον ''βαρύνει'', ενώ και ο ίδιος έχει χάσει κατιτί από την σπιρτάδα που τον διέκρινε. Σίγουρα, ωστόσο, στοιχεία όπως η πνευματική διαύγεια, η οξυδέρκεια, η προσαρμοστικότητα αλλά και η ηγετική του φυσιογνωμία είναι ανεξίτηλα ζωγραφισμένα στο παιχνίδι του και για τον λόγο αυτό συνεχίζει ακόμα και τώρα να θεωρείται παίκτης υψηλών standards για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Φυσικά, αυτό που συμβαίνει φέτος με τον Διαμαντίδη δεν αποτελεί μοναχά απόρροια του προχωρημένου της ηλικίας. Άλλωστε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού βρίσκεται στα 32 του χρόνια που δεν αποτελεί δα και καμία απαγορευτική ηλικία. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση η επιρρέπεια σε τραυματισμούς και προβλήματα έχει τις ρίζες της στις συνεχόμενες υπερφορτωμένες σεζόν και τα αμέτρητα καλοκαίρια που για λογαριασμό της Εθνική ομάδας ο Καστοριανός άσος δεν προλάβαινε να επισκεφθεί ούτε την ιδιαίτερη πατρίδα του! Είναι, λοιπόν, σαφές πως ο οργανισμός του επιβαρύνθηκε σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια-πιθανώς με ευθύνη και του ιδίου ή των γιατρών του- και πλέον η συσσωρευμένη κόπωση έχει διαμορφώσει μία επιρρέπεια σε τραυματισμούς που τον κρατούν μακρυά από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Πιθανότατα, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ηλικία του Έλληνα σταρ δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς. Για τον λόγο αυτό ο Παναθηναϊκός- όχι μόνο ως ομάδα αλλά και ως ζωντανός οργανισμός- θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον Διαμαντίδη. Σταδιακά, οι πράσινοι οφείλουν να αναζητήσουν τον παίκτη ή τους παίκτες που θα καλύψουν επάξια πιθανό κενό του αρχηγού ούτως ώστε η μετάβαση στη μετα-Διαμαντίδη εποχή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Δυστυχώς, στην παρούσα φάση ο παίκτης αυτός δεν υπάρχει στο ρόστερ της ομάδας και η διατήρηση της σε ύψιστο επίπεδο πιθανώς θα κλονιστεί από το γεγονός αυτό. Για τον λόγο αυτό η κατάσταση που σταδιακά θα διαμορφώνεται με τον ''Μητσάρα'' όλο και συχνότερα στα pitts αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα του Παναθηναϊκού για τα επόμενα 2-3 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.