Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Φωτιές άναψε η δημοσκόπηση του gazzetta.gr!

Για περίπου 3 εβδομάδες ήταν σε εξέλιξη μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και σημαντικές σε όγκο συμμετοχής ψηφοφορία για την ανάδειξη των πιο δημοφιλών ομάδων εντός και εκτός συνόρων, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους. Τη δημοσκόπηση ανέλαβε το δημοφιλέστερο site αθλητικής ενημέρωσης gazzetta.gr ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε τις 65.000 ψήφους. Δείγμα αρκετά σημαντικό και παρά το όποιο στατιστικό σφάλμα είναι ικανό για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων όσον αφορά την δημοτικότητα των ομάδων.


Αναφορικά με τα των εντός συνόρων Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι σαφές πως βρίσκονται....χιλιόμετρα μπροστά! Κάθε ένας από τους δύο αιωνίους έχει υπερδιπλάσιους οπαδούς από τον τρίτο Π.Α.Ο.Κ. και σχεδόν τριπλάσιους από την Α.Ε.Κ.! Ο Παναθηναϊκός είναι με διαφορά στήθους (27% του συνόλου των ψήφων) πρώτος έναντι του Ολυμπιακού (26%) ενώ ο Π.Α.Ο.Κ. (13%) άνετα τρίτος πάνω από την τέταρτη Α.Ε.Κ (10,5%). Ο Άρης (7%) κλείνει την πρώτη πεντάδα μετρώντας περίπου τους μισούς οπαδούς από τον δικέφαλο του Βορρά.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν οι ομάδες και στο μπάσκετ με την υποσημείωση πως τα ποσοστά είναι μεν περίπου τα ίδια αλλά τα πραγματικά νούμερα (ψήφοι) είναι ελαφρώς τραβηγμένα προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει πως το 27% και 26% των δύο αιωνίων παραμένουν αναλλοίωτα αλλά οι ψήφοι είναι λίγο περισσότεροι για κάθε έναν από τους δύο, δείγμα πως οι επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ χαίρουν της εκτίμησης και αναγνώρισης περισσότερων φιλάθλων σε σχέση με το ποδόσφαιρο...

Τα χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση αυτή εστιάζονται κυρίως σε 2 μέτωπα. Πρώτον, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετράνε περίπου τον ίδιο αριθμό οπαδών σε όλη την Ελλάδα με την πρωτιά να είναι αρκετά ρευστή, δεδομένου πως άλλες έρευνες κατά το παρελθόν (όχι βεβαίως του όγκου της έρευνας του gazzetta.gr) εμφάνιζαν οριακά πρώτο τον Ολυμπιακό. Όσον αφορά, τώρα, το ''χάλκινο μετάλλιο'', είναι σαφές πως ο Π.Α.Ο.Κ. αποτελεί την τρίτη δύναμη βάσει της έρευνας. Αυτό σημαίνει πως η αγωνιστική κατρακύλα της Α.Ε.Κ. έχει οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση της οπαδικής της δυναμικής, δεδομένης και της ταυτόχρονης δυναμικής επαναφοράς του Π.ΑΟ.Κ. στο αθλητικό status quo της χώρας.

Αναφορικά, τώρα, με τη δημοτικότητα των ευρωπαϊκών ομάδων ανά τον ελληνικό πληθυσμό είναι δεδομένο πως Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης κλέβουν την παράσταση. Οι ισπανικές ομάδες κάνουν το ''1-2'' στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού με τις αγγλικές  Μ. Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ πάντως να μη βρίσκονται και πολύ πίσω. Η αυτοκρατορία της ''Μπάρτσα'', ωστόσο, τα τελευταία περίπου 10 χρόνια σε Ισπανία και Ευρώπη (6 πρωταθλήματα, 3 Τσάμπιονς Λιγκ) έχει φέρει τους Καταλανούς πρώτους στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αγγλία καθότι η Γιουνάιτεντ, κορυφαία ομάδα της ''Γηραιάς Αλβιόνας'' την τελευταία 20ετία, έχει υποσκελίσει την διαχρονικά πιο δημοφιλή Λίβερπουλ, με τη διαφορά πάντως να είναι οριακή.

Τέλος, όσον αφορά τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ οι θρυλικοί Σικάγο Μπουλς κέρδισαν στο νήμα τους πολυνίκεις του θεσμού Μπόστον Σέλτικς, με τους Λέικερς να ακολουθούν στην τρίτη θέση, όχι όμως με ιδιαίτερη διαφορά. Συμπέρασμα: Ο Μάικλ Τζόρνταν συνεχίζει να αποτελεί για του Έλληνες-και σίγουρα όχι μόνο- μία κατηγορία μόνος του στο κεφάλαιο του ΝΒΑ, όσα χρόνια και αν περάσουν, ακόμα και για πολλούς που δεν τον είδαν ποτέ να μεγαλουργεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.