Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

''Πολεμική'' η φετινή Ευρωλίγκα!

Μπορεί να λανθάνω αλλά εκτιμώ πως δεν είναι και πολλοί αυτοί που έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει η εφετινή Ευρωλίγκα, ιδιαίτερα για τις ομάδες που οι βλέψεις τους φτάνουν μέχρι το Λονδίνο. Η διοργανώτρια αρχή εγκαινιάζει από φέτος ένα πλήρως αναδιαμορφωμένο σύστημα διεξαγωγής, που για τις ομάδες που θα φτάσουν στο final 4 του θεσμού πιθανώς να σημαίνει και 31 παιχνίδια! Μάλιστα, σωστά διαβάσατε, 31 ολόκληρα παιχνίδια, περίπου 10 παραπάνω παιχνίδια συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο δηλαδή!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για ομάδες όπως Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, σε περίπτωση φυσικά που φτάσουν στο πολυπόθητο final 4, η φετινή σεζόν μπορεί να σημαίνει ακόμα και 85(!!!) παιχνίδια, δεδομένου πως η ΑCB φιλοξενεί 20 ομάδες, ήτοι 38 παιχνίδια στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση των αγώνων στην εφετινή Ευρωλίγκα οφείλεται στο γεγονός πως από φέτος αλλάζει σχεδόν ριζικά το σύστημα διεξαγωγής του Top 16.
Συγκεκριμένα, μέχρι και πέρσι οι 16 ομάδες που προκρίνονταν από την πρώτη φάση του θεσμού χωρίζονταν σε 4 γκρουπ των 4 ομάδων έκαστο, ανάλογα με τη θέση που είχαν καταλάβει. Από φέτος οι 16 ομάδες που θα προκριθούν από τα 4 αρχικά γκρουπ του θεσμού χωρίζονται σε 2 γκρουπ των 8(!) σε καθένα από τα οποία προκρίνονται οι 4 πρώτοι. Οι ομάδες αυτές διασταυρώνονται μεταξύ τους στην φάση των playoffs του θεσμού, που διατηρείται αναλλοίωτη, και το πλεονέκτημα έδρας πηγαίνει στις 2 πρώτες ομάδες του κάθε ενός εκ των δύο ομίλων του ανανεωμένου Top 16.  Ύστερα από μία σειρά αγώνων ''Best-of-five'' προκύπτουν οι 4 ομάδες του final 4 και το story κυλά όπως το γνωρίζουμε εδώ και 24 χρόνια...
Από τα παραπάνω προκύπτει πως από φέτος τα παιχνίδια του Top 16 αυξάνονται σε 14 από 6 που ήταν μέχρι πέρσι, με το συνολικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ανάδειξη των 8 ομάδων των playoffs να υπολογίζεται σε 3 μήνες. Επί της ουσίας μιλάμε για μία μικρότερη λίγκα μέσα σε μία μεγαλύτερη, που μετατρέπει την Euroleague σε έναν πραγματικό μπασκετικό μαραθώνιο. Θετικό στοιχείο που προκύπτει από αυτή τη ριζική αναμόρφωση του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού στην Ευρώπη είναι η αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς πλέον τα ''θηρία'' της διοργάνωσης θα έρχονται από νωρίτερα αντιμέτωπα, ενώ ο μαραθώνιος των 14 αγώνων αφήνει στις θεωρητικά μικρότερες ομάδες το περιθώριο της έκπληξης, μιας και όλο και κάποια θα φιλοδοξήσει να μπει ''σφήνα'' στις 4 που προκρίνονται από κάθε όμιλο.
Μάλιστα, η νέα αυτή τάξη πραγμάτων δεν αποκλείεται να δώσει στο Top 16 ελληνικό ''εμφύλιο'', ύστερα από 11 χρόνια στη φάση αυτή. Τότε το σύμπαν είχε συνωμοτήσει ώστε Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Α.Ε.Κ. να βρεθούν στον ίδιο όμιλο, παρέα με το φτωχό συγγενή που άκουγε στο όνομα Ολύμπια Λιουμπλιάνας. Για να επαναληφθεί ανάλογο σκηνικό και φέτος το μόνο που χρειάζεται είναι να τερματίσουν και οι 2 εκπρόσωποι μας στο θεσμό σε μονές ή ζυγές θέσεις αμφότεροι. Με άλλα λόγια ελληνικό ''εμφύλιο'' φέρνουν οι συνδυασμοί 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 1-3, 3-1, 2-4, 4-2, όπου κάθε αριθμός αντιστοιχεί στη θέση που θα καταλάβουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην φάση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.
Τη στιγμή αυτή οι πιθανότητες για να εκπληρωθεί το σενάριο αυτό είναι μοιρασμένες. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, συνάντηση ''αιωνίων'' στο Top 16 θα έχει καθαρά χαρακτήρα γοήτρου, καθότι σε σύνολο 14 αγώνων ποιος ζει και ποιος πεθαίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.