Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Wilfried Zaha, το παιδί θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου! (vids)


Γεια σας φίλοι μου, σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα άλλο ταλέντο, τον Wilfried Zaha. Ο Zaha αγωνίζεται στη Τσάμπιονσιπ  και συγκεκριμένα στην Κρίσταλ Πάλας. Θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο αυτή τη στιγμή στο νησί και πολλές ομάδες της Πρέμιερ τον έχουν προσεγγίσει.

Ο Dazet Wilfried Armel Zaha (πλήρες όνομα) γεννήθηκε στις 10 Νοέμβρίου το 1992, στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού. Σε ηλικία 4 ετών μετακόμισε με την οικογένεια του στο νότιο Λονδίνο σε μια πόλη με το όνομα Thornton. Εκεί μεγάλωσε, πήγε σχολείο και από πολύ μικρός έδειχνε πως είχε κλίση στο ποδόσφαιρο. Το 2002, σε ηλικία 10 ετών πήγε στην Κρίσταλ Πάλας για να δοκιμαστεί. Εκεί οι προπονητές του τον ξεχώρισαν από την αρχή μιας και το ταλέντο του ήταν εμφανές. Στις ακαδημίες της ομάδας έμεινε μέχρι το 2009, μιας και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα και πλέον αποτελούσε στέλεχος της. Έκανε ντεμπούτο στις 27 Μαρτίου το 2010 σε ένα εντός έδρας παιχνίδι περνώντας σαν αλλαγή στο ματς τα τελευταία 10 λεπτά. Την επόμενη σεζόν  ήταν το κεντρικό πρόσωπο και η αποκάλυψη της προετοιμασίας αφού άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στα φιλικά της ομάδας όντας ο πολυτιμότερος της παίχτης. Η πρώτη του σεζόν σαν βασικός (2011-12) δεν πήγε άσχημα μιας και έκανε 44 συμμετοχές έχοντας 2 γκολ και 1 ασίστ (αν συνυπολογίσουμε και το νεαρό της ηλικίας του δεν είναι λίγο στα 19 σου να έχεις 44 συμμετοχές στην Τσάμπιονσιπ). Η επόμενη σεζόν του Wilfried  ήταν εμφανώς καλύτερη έχοντας σημειώσει, σε 49 συμμετοχές, 9 τέρματα και 5 ασίστ. Όπως βλέπουμε ο Zaha ήταν για ακόμα μια σεζόν βασικό στέλεχος της Κρίσταλ Πάλας και ο προπονητής του Dougie Freedman τον εμπιστευόταν απόλυτα. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάρτιο του 2012 αναδείχθηκε ο καλύτερος νέος παίχτης της χρονιάς (στη Τσάμπιονσιπ) σε μια ψηφοφορία όπου ψήφιζαν προπονητές και δημοσιογράφοι. Εκείνη τη σεζόν, την καλύτερή του εμφάνιση την είχε κάνει με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε ένα παιχνίδι για το Λιγκ Καπ στις 30 Νοέμβρη, όπου η Κρίσταλ Πάλας νίκησε τους "κόκκινους διαβόλους" με 2-1. Ο Zaha ήταν ο mvp εκείνου του αγώνα και ο Sir Alex είχε αναφερθεί με τα καλύτερα σχόλια για τον νεαρό. Τον Ιανουάριο του 2011 η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκαναν κρούση για την απόκτηση του Zaha στην Κρίσταλ Πάλας αλλά η απάντηση του προέδρου ήταν αρνητική. Φέτος έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη σεζόν και είναι για μια ακόμα φορά βασικό στέλεχος της ομάδας του. 

O Wilfried Zaha, αγωνίζεται στη θέση του εξτρέμ και ενίοτε σαν επιθετικός. Είναι ιδιαίτερα ταχύς και δημιουργεί πολλά ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Οι συμπαίκτες του παρομοιάζουν με τον Βίκτορ Μόουζες μιας και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά στο παιχίδι του. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Πρέμιερ (Μαν.Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι) έχουν προσεγγίσει την Κρίσταλ Πάλας για να τον αποκτήσουν. Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει εντυπωσιαστεί από τις αρετές του νεαρού και έκανε την πρώτη κρούση με πρόταση 9 εκατομμυρίων λιρών, με τον πρόεδρο της Πάλας, Steve Parish να την απορρίπτει. Ο Parish δήλωσε πως ο Zaha θα παραμείνει μέχρι το τέλος της σεζόν 2012-13 στην Πάλας και πως η τιμή του νεαρού είναι 20 εκατομμύρια λίρες. Bέβαια, η τιμή του είναι διόλου ευκαταφρόνητη και το καλοκαίρι η μετακίνηση του ταλαντούχου εξτρέμ θα είναι ένα από τα σίριαλ της μεταγραφικής περιόδου. 

Ο Ζαχά είναι διεθνής με την εθνική ομάδα ανδρών της Αγγλίας μιας και ντεμπουτάρισε στον φιλικό αγώνα με τη Σουηδία, φέτος, περνώντας σαν αλλαγή στο 83'. Έτσι ο νεαρός επέλεξε την Αγγλία για εθνική του ομάδα μιας και είχε το δικαίωμα να επιλέξει και την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου γεννήθηκε. 

Απολαύστε εδώ τον Wilfried Zaha:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.