Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

London calling!

Κάτι περισσότερο από 24 ώρες απομένουν για την έναρξη του 26ου final four της Ευρωλίγκας και όλα στο Λονδίνο είναι έτοιμα για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μπασκετική διασυλλογική γιορτή. Μπορεί η βρετανική πρωτεύουσα να μην συνιστά την κατεξοχήν ''μπασκετομάνα'', ωστόσο η O2 Arena έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της και για τουλάχιστον 3 ημέρες θα αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους απανταχού μπασκετικούς. Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι ήδη σε θέση μάχης με την ευχή όλων το ευρωπαϊκό στέμμα να μείνει για τρίτη σερί χρονιά σε ελληνικά χέρια!

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του final 4 του Λονδίνου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τελετή για την ανάδειξη του ΜVP και την βράβευση των κορυφαίων της περιόδου. Ο Βασίλης Σπανούλης κέρδισε για 1η φορά στην καριέρα του τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου, αφήνοντας πίσω τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Ρούντι Φερνάντεθ, Νέναντ Κρίστιτς και Άντε Τόμιτς που συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα. Ο επίσης ερυθρόλευκος Κώστας Παπανικολάου πήρε το βραβείο του rising star της φετινής σεζόν ενώ ο Στέφαν Λάσμε του Παναθηναϊκού βραβεύθηκε ως ο καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης, παρόλο που δεν βρέθηκε στο Λονδίνο για την εκδήλωση. Ο Μπόμπι Μπράουν της Σιένα, τέλος, παρέλαβε το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ της διοργάνωσης, τίτλο που πέρυσι είχε κατακτήσει ο φετινός MVP του θεσμού, Βασίλης Σπανούλης.

Στα αγωνιστικά τώρα, ο εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός έφτασε χθες στο Λονδίνο με στόχο την υπεράσπιση του στέμματος. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να μην παρουσιάζονται ούτε εφέτος ως το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, ευελπιστούν, ωστόσο, να επαναλάβουν το περυσινό τους κατόρθωμα στηριζόμενοι στο εξαιρετικό κλίμα, την ομαδικότητα και την ατελείωτη δίψα για διάκριση, που διακατέχει τα παιδιά του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας κόουτς θεωρεί, άλλωστε, πως τα στοιχεία αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να εξισορροπήσει την πιθανή έλλειψη ποιότητας και εμπειρίας που διαθέτουν οι υπόλοιπες ομάδες της τετράδας. Μοναδικό πρόβλημα ο αμφίβολος Σερμαντίνι, που αισθάνεται ακόμα ενοχλήσεις και η χρησιμοποίηση του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της αναμέτρησης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας στο Λονδίνο θα ενισχύσουν οι περίπου 2.500 οπαδοί του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στην O2 Arena.

Η αυριανή αντίπαλος του Ολυμπιακού, περυσινή φιναλίστ του θεσμού και 1ο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου ΤΣΣΚΑ Μόσχας φθάνει στο Λονδίνο με έντονο το αίσθημα της εκδίκησης για το περυσινό κάζο της Κωνσταντινούπολης. Μπορεί παίκτες-βαρόμετρα όπως οι  Κιριλένκο και Σβεντ να μην υπάρχουν πλέον στο ρόστερ της ''αρκούδας'', η παρουσία του Εττόρε Μεσίνα στον πάγκο της, ωστόσο, εξισορροπεί τις απώλειες αυτές και είναι δεδομένο πως καθιστά τους Ρώσους ένα σύνολο αξιοσέβαστο, όχι όμως και άτρωτο. Προβλήματα για την ΤΣΣΚΑ δεν υπάρχουν και οι Μοσχοβίτες ευελπιστούν πως θα επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης για 1η φορά μετά το 2008. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως και τις 2 προηγούμενες φορές που η ''αρκούδα'' βρέθηκε στην κορυφή επί εποχής final 4 προπονητής ήταν ο Ιταλός ''μαέστρος'', πάνω από τον οποίο στη λίστα των πλέον πετυχημένων σε τελική φάση Ευρωλίγκας είναι μόνο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η Μπαρτσελόνα φτάνει στο final 4 με την ελπίδα να επιστρέψει στην κορυφή ύστερα από το 2010. Οι Καταλανοί είδαν και έπαθαν για να αφήσουν εκτός Λονδίνου τον Παναθηναϊκό και έρχονται πιθανώς ως η πλέον ψυχολογικά και σωματικά βεβαρυμένη ομάδα. Μεγάλη απώλεια για το συγκρότημα του Τσάβι Πασκουάλ θα είναι ο Νέιτ Τζαβάι που λόγω τραυματισμού δεν θα ενισχύσει την front line, προβληματίζοντας έτσι τον προπονητή τους όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις πίσω από τους Τόμιτς και Λόρμπεκ. Στην προσπάθεια της για την ανακατάληψη του ευρωπαϊκού ''Έβερεστ'' η Μπαρτσελόνα πατάει στο κράμα ποιότητας και εμπειρίας, που τα τελευταία χρόνια την έχει εξελίξει στην πιθανώς σταθερότερη αξία στον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τέλος, η Ρεάλ Μαδρίτης επιστρέφει σε final 4 μετά το 2011 στη Βαρκελώνη, όταν και είχε καταλάβει την 4η θέση. Το σύνολο του Πάμπλο Λάσο, με μπροστάρηδες τον φοβερό και τρομερό Ρούντι Φερνάντεθ και τον εξαιρετικό Μίροτιτς, ευελπιστεί να πιάσει κορυφή για πρώτη φορά ύστερα από το μακρινό 1995 στη Σαραγόσα. Οι Μαδριλένοι, που θα αντιμετωπίσουν στον 2ο ημιτελικό τη Μπαρτσελόνα, ταξίδεψαν στην Αγγλία χωρίς προβλήματα και με τη δίψα για τη διάκριση στα ύψη. Η στάμπα των losers έχει για τα καλά σημαδέψει την ιδιοσυγκρασία της ''Βασίλισσας'' τα τελευταία χρόνια και για τον λόγο αυτό όλοι στην αποστολή της Ρεάλ αντιλαμβάνονται πως η ανάγκη για την αποκόλληση από το άδοξο παρελθόν είναι επιτακτική!

Όσον αφορά το πρόγραμμα των αγώνων η αυλαία ανοίγει αύριο στις 7 η ώρα Ελλάδος με τον αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Στις 10 ακολουθεί ο ισπανικός εμφύλιος ενώ τις ίδιες ώρες την Κυριακή θα διεξαχθούν μικρός και μεγάλος τελικός αντίστοιχα.

Για την ιστορία να πούμε πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πολυνίκης ομάδα του θεσμού με 8 κατακτήσεις, η ΤΣΣΚΑ μετρά 6 τρόπαια, ενώ Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα μετρούν από 2. Πολυνίκης ομάδα του θεσμού επί εποχής final 4 είναι ο Παναθηναϊκός με 6 κατακτήσεις.

Προσδεθείτε και καλή διασκέδαση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.