Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Οι άξονες που θα κρίνουν το μεγάλο ''Deal''!

Μπορεί το ιστορικό ραντεβού της Πέμπτης να είναι αυτό που θα κρίνει την ουσία των εξελίξεων στον Παναθηναϊκό, είναι ωστόσο σαφές πως το ενδιαφέρον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για εμπλοκή στα διοικητικά της Π.Α.Ε. κινείται σε 2 πολύ βασικούς άξονες: τα πρωτογενή χρέη του συλλόγου προς τρίτους τη δεδομένη χρονική στιγμή αφενός, και τη διάθεση του Γιάννη Αλαφούζου να δεχθεί την άνευ όρων και προϋποθέσεων, όπως δήλωσε χθες, παράδοση της Π.Α.Ε. στα χέρια της οικογένειας Γιαννακόπουλου.


Είναι σαφές πως η ποιότητα του ενδιαφέροντος και- πρώτα ο θεός- της πρότασης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για εμπλοκή του στην Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Ούτε από τον Γιάννη Αλαφούζο προσωπικά, ούτε, βεβαίως, και από τους πλέον δύσπιστους οπαδούς της ομάδας. Ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν αποδείξει και με το παραπάνω πως αξίζουν της εμπιστοσύνης του κόσμου καθότι χάρη στα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν επενδύσει σε ΟΛΑ τα τμήματα του συλλόγου, με ναυαρχίδα του στόλου το μπάσκετ φυσικά, έχουν κρατήσει με ανιδιοτέλεια πολύ ψηλά τη σημαία και το φρόνημα του Παναθηναϊκού.

Η παραπάνω εκτίμηση οδηγεί στο συμπέρασμα πως η όποια εξομοίωση του ενδιαφέροντος Γιαννακόπουλου με υποθέσεις τύπου Τσάκα είναι άκυρη, καθότι ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν τόσα χρόνια δώσει τα διαπιστευτήρια της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας και της αίσθησης ευθύνης που τους διακατέχουν. Η όποια άρνηση για διαπραγμάτευση, λοιπόν, είναι απαγορευμένη για τον Γιάννη Αλαφούζο και τους άλλους- βασικούς- μετόχους της ''Παναθηναϊκής Συμμαχίας'' και οποιαδήποτε άλλη απάντηση πλην του ''Ναι'' δύσκολα δεν θα θεωρηθεί ως απόπειρα υπονόμευσης της προσπάθειας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. 

Συνεπώς, τι μπορεί να χαλάσει το ''Deal'' ; Κρίνω πως ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό στην παρούσα φάση είναι ο νεαρός ηγέτης της πράσινης Κ.Α.Ε. Και κάπου εδώ έρχεται και η σύνδεση με τους 2 βασικούς άξονες που προαναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου, τα χρέη και τη στάση του τωρινού ισχυρού άνδρα της Π.Α.Ε. δηλαδή. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προφανώς και ξέρει που πάει να μπλέξει. Προφανώς και γνωρίζει πως την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει ένα άνοιγμα που ταλαιπωρεί την Π.Α.Ε. και εκτιμώ ότι στα πλαίσια της πρότασης που ετοιμάζει υπάρχει και πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της ''Μαύρης Τρύπας''.

Το ερώτημα που τίθεται στην υπόθεση ''χρέος'' είναι το εξής: ο διαχειριστικός έλεγχος που προφανέστατα θα ζητήσει ο ενδιαφερόμενος θα αναδείξει χρέη που θα συνάδουν με πρόσφατες επίσημες τοποθετήσεις του Γιάννη Αλαφούζου (ένα ποσό κοντά στα 20 εκ. ευρώ δηλαδή) ή θα εμφανίσουν μία διαφορετική προς το χειρότερο κατάσταση; Στην περίπτωση που ισχύει το πρώτο σενάριο εκτιμώ πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και η Π.Α.Ε. θα καταλήξει στα χέρια της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Άλλωστε, οι πληροφορίες μας λένε πως ο Δημήτρης έχει κάνει ήδη τα κουμάντα του στην περίπτωση που το χρέος που θα παραλάβει είναι αυτό που διατυμπανίζει ο ισχυρός άνδρας του ΣΚΑΙ εδώ και μήνες (20 εκ. ευρώ δηλαδή). Αν όμως το σενάριο που ''θριαμβεύσει'' είναι το δεύτερο τότε το σκηνικό αλλάζει πλήρως.

Πρώτα, πρώτα, θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα στήσει στον τοίχο το νυν αφεντικό των πρασίνων, που τόσο καιρό παρουσιάζει ψευδή στοιχεία όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Π.Α.Ε., και το γυαλί στις σχέσεις εκτίμησης που συνδέουν τους δύο επιχειρηματίες θα ραγίσει για τα καλά. Έπειτα, θα τεθεί και ένα πιο πρακτικό ζήτημα. Ο Γιαννακόπουλος έχει έτοιμο ένα σχέδιο για μία ομάδα που θεωρητικά χρωστά ένα Α ποσό χρημάτων. Αν στην πράξη προκύψει κάτι πολύ διαφορετικό τότε πολύ φυσιολογικά και το πλάνο του δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ομάδας και διόλου απίθανο δεν θα είναι το σενάριο της απόσυρσης. Σε μία τέτοια εξέλιξη ο ίδιος θα είναι δικαιολογημένος στους εκατομμύρια οπαδούς του Παναθηναϊκού που τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουν εναποθέσει σε αυτόν όλες τις ελπίδες αναγέννησης του συλλόγου. Μην αποκλείσετε, βέβαια, το ενδεχόμενο μίας ακόμη υπέρβασης από την πλευρά του, να αναλάβει, δηλαδή, τα ηνία του συλλόγου ακόμα και στην υπόθεση που το χρέος αποδειχθεί μεγαλύτερο φέροντας μόνος του το βάρος των εξελίξεων. Τώρα, βέβαια, η βαλίτσα πάει πολύ μακριά οπότε ας αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε ως δεδομένα στην παρούσα φάση.

Ας εξετάσουμε, ωστόσο, και τα δεδομένα στην περίπτωση που το πρόβλημα δεν προκύψει από το κομμάτι ''χρέη'' αλλά από τις αξιώσεις των μετόχων της ''Συμμαχίας'' και του Αλαφούζου προσωπικά. Μην λησμονεί κανένας πως ο Μr ΣΚΑΙ προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ομάδας έχει ήδη βάλει γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του, ενώ αρκετά χρήματα έχουν βάλει και άλλα εξέχοντα μέλη της ''Συμμαχίας''. Αυτό μπορεί θεωρητικά να σημαίνει πως ακόμα και στην περίπτωση που η πρόταση Γιαννακόπουλου εκτοξεύει το μέλλον του συλλόγου άμεσα, το θέμα μπορεί να κολλήσει σε οικονομικές απαιτήσεις που θα προβάλουν οι ''Σύμμαχοι''. Δεν θα είναι εύκολο να πουν ελαφρά τη καρδία το ''Ναι'' χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ πίσω, την ώρα που έχουν βάλει αρκετά χρήματα από δικά τους κεφάλαια. Υπάρχει βέβαια και ο άγραφος νόμος των αγορών που λέει πως ''επιχείρηση που χρωστάει δεν αξίζει, δεν έχει τιμή'' και βάσει αυτού ο Γιάννης Αλαφούζος δεν μπορεί να εκφράσει οικονομικές αξιώσεις εν ονόματι της ''Συμμαχίας''.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ πως για να διαρρεύσει το περιβάλλον Γιαννακόπουλου μία τόσο σημαντική και δυνητικά ιστορική προσωπική του απόφαση για την πορεία του συλλόγου έχει προβλέψει για όλα τα παραπάνω. Το ειδικό βάρος της είδησης που με προσωπική του επιθυμία διέρρευσε από το περασμένο Σάββατο δεσμεύει ασφυκτικά τον ίδιο απέναντι στον κόσμο της ομάδας και οφείλει, επομένως, να έχει προετοιμάσει την εναλλακτική ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη. Γνωρίζει άριστα πως κουβαλάει ένα όνομα ''βαρύ σαν ιστορία'' και επουδενί δεν θα ήθελε να φανεί πως ''την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια'', κατά το κοινώς λεγόμενο, και να απωλέσει το συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης που η οικογένεια του έχει υπογράψει με τους φίλους και οπαδούς των πρασίνων εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Υπομονή μέχρι τη Πέμπτη, λοιπόν, και το πολυαναμενόμενο ραντεβού θα δείξει σίγουρα το δρόμο. Αίσθηση μου είναι πως, καθότι μιλάμε για σοβαρούς και αν μη τι άλλο αξιόπιστους επιχειρηματικούς παράγοντες, ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν θα μπει- ξανά- στη διαδικασία των σκοτσέζικων ντους. Υπομονή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.