Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Και τώρα Λονδίνο για να πουλήσει την ''τρέλα'' του!

Ο Παναθηναϊκός έκανε χθες το καθήκον του απέναντι στη Μάριμπορ και πλέον διατηρεί μαθηματικές, κυρίως, ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση  Σε ένα ματς που τα είχε όλα, οι πράσινοι επικράτησαν 1-0 των Σλοβένων με γκολ-πέναλντυ του Βιτόλο, είχαν άλλο ένα χαμένο από τον ίδιο παίκτη, άλλο ένα που κακώς δεν τους δόθηκε και πολλές κλασσικές χαμένες ευκαιρίες. Με εξαίρεση μία φάση στο φινάλε του αγώνα-ο Καρνέζης ήταν και πάλι εκεί- οι Σλοβένοι δεν απείλησαν ουσιαστικά, δεδομένου πως αγωνίζονταν και με παίκτη λιγότερο για ένα ημίχρονο. 

Το σκορ σαφώς και αποτελεί πλασματική εικόνα αν αναλογισθεί κανείς τις πολλές ευκαιρίες, δεν εκπλήσσει όμως δεδομένης της επιθετικής δυστοκίας που παρουσιάζει η γραμμή κρούσης του ''τριφυλλιού'', κυρίως ελαίω Τοτσέ, για να μιλήσουμε και με ονόματα. Ωστόσο, η συνολική εμφάνιση της ομάδας του Χουάν Ρότσα έρχεται σε συνέχεια του καλού προσώπου που παρουσίασαν οι πράσινοι κόντρα στον Π.Α.Ο.Κ. την Κυριακή, πράγμα που αποδεικνύει πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ανοδική πορεία επί ημερών ''Μπουμπλή''. Παράλληλα, αφήνονται περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, ειδικά όσον αφορά τους εσωτερικούς και συνάμα πιο ρεαλιστικούς στόχους της ομάδας, έξοδο στην Ευρώπη και κατάκτηση του Κυπέλλου.
Μέχρι εκεί όμως. Η βελτίωση αυτή δεν πρόκειται να μετατρέψει τον Παναθηναϊκό σε υπερομάδα, ούτε πρόκειται να του επιτρέψει να διεκδικήσει στόχους για τους οποίους λίγες μέρες πριν δεν γινόταν καν λόγος. Για τον λόγο αυτό η διαχείριση του παιχνιδιού κόντρα στην Τότεναμ την τελευταία αγωνιστική στο Λονδίνο, όσον αφορά το επικοινωνιακό κυρίως σκέλος, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ''τριφυλλιού''. 
Και εξηγούμαι: με νίκη ο Παναθηναϊκός περνάει στην επόμενη φάση και αφήνει έξω το πρώτο φαβορί του ομίλου. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά αναφορικά με τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της ομάδας. Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των πρασίνων και της Τότεναμ είναι χαώδης και η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ των Βρετανών. Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός διεκδικεί αυτή τη στιγμή πρόκριση είναι καθαρά συμπτωματικό και προφανώς οφείλεται στα πολλά ''Χ'' του ομίλου του. Οι πράσινοι, παρά την αγωνιστική τους βελτίωση, βρίσκονται ακόμα παρασάγγες πίσω των αντιπάλων τους αγωνιστικά, κάτι που όπως ανέφερα και στην αρχή του κειμένου διατηρεί απλώς μαθηματικές τις ελπίδες της ελληνικής ομάδας.
Παρατηρώ, ωστόσο, με έντονο προβληματισμό πως πολλά ελληνικά μέσα δεν φαίνεται να ασπάζονται την παραπάνω άποψη. Και λέω προβληματισμό γιατί δεν γίνεται ορισμένοι να φαντάζονται διπλό στο Λονδίνο, να μιλούν για τελικό και να παρουσιάζουν ως ένα απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο την πρόκριση. Ειδικά ο φετινός Παναθηναϊκός δεν δίνει κανένα τέτοιο δικαίωμα, πολλώ δεν μάλλον από τη στιγμή που πρόκειται για εκτός έδρας παιχνίδι σε αγγλικό έδαφος, στο οποίο παρεμπιπτόντως οι πράσινοι δεν έχουν κερδίσει ποτέ.
Σαφώς και το ευρωπαϊκό κύρος και γόητρο που χρόνια έχτιζε το ''τριφύλλι'' στην Ευρώπη θέτει την αξιοπρέπεια της ομάδας σε πρώτο πλάνο. Από την άλλη όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχει και λογική, έστω και αν πολλές φορές την έχουμε δει να καταργείται. Ο τωρινός-έστω βελτιωμένος- Παναθηναϊκός μου φαίνεται αδύνατον να γεννήσει μία περίπτωση κατάργησης της λογικής. Η Τότεναμ είναι σε ΟΛΑ της πολύ καλύτερη ομάδα, διαθέτει απείρως μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ της και η υπόθεση πρόκριση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτήν. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που η Τότεναμ δεν ''χτυπήσει'' 100% το παιχνίδι (είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως για τις αγγλικές ομάδες το Europa League αποτελεί κάτι σαν ''καβάτζα'') η μετριότητα του φετινού Παναθηναϊκού δεν επιτρέπει οποιαδήποτε περιθώρια θετικών σκέψεων. 
Θεωρώ, επομένως, θαύμα το ενδεχόμενο να προκριθούν οι πράσινοι στην επόμενη φάση του θεσμού και θαρρώ πως δημόσιες τοποθετήσεις σαν και αυτές που εδώ και μερικές ώρες διαβάζω στο διαδίκτυο αποτελούν κακόγουστα επικοινωνιακά ''tricks''. Στόχος τους η δημιουργία αβάσιμων προσδοκιών στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, που με τη σειρά τους θα διαταράξουν τις όποιες ισορροπίες αναφορικά με ό,τι καλό πάει να χτιστεί, ειδικότερα σε ενδεχόμενο αρνητικού αποτελέσματος. Και επειδή ένα κλίμα αντίστοιχο επιχειρήθηκε- επιτυχημένα μάλιστα- να διαμορφωθεί πριν το παιχνίδι των πρασίνων στη Ρώμη κόντρα στη Λάτσιο (και τα αποτελέσματα γνωστά) έχω να συστήσω στους φίλους και οπαδούς της ομάδας το εξής: κλείστε τα μάτια και τα αυτιά σας σε όσα σας βομβαρδίζουν καθημερινά και αρκεστείτε στην προσωπική σας εκτίμηση για την πραγματικότητα της ομάδας. Ειδικά για αυτούς που θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο εύχομαι να απολαύσετε το παιχνίδι και αφήστε την ομάδα να πουλήσει απλά την ''τρέλα της''. Και ό,τι βγει...




2 σχόλια:

  1. File Kouvane prwta ap'ola sinxaritiria giati grafeis poli poli wraia! Deuteron poli kala kaneis k kratas xamhla ton phxh an kai nomizw pws o Panathinaikos prepei na paei gia th niki sto Londino. H totenam k persu sthn idia thesi htan kai exase apo ton paok, xwris na tous polipeiraxei! Poli swsto to arthro sou pantws...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου να είσαι καλά! Για να μην παρεξηγούμαι, δεν λέω πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάει με τη νοοτροπία του ηττημένου στο Λονδίνο, αλλά αν πάει με υπεραισιοδοξία μπόρει μέχρι και να διασυρθεί. Χαμηλά το κεφάλι και βλέπουμε...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.