Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η αγανάκτηση, το μεγαλύτερο εκτροφείο της βίας...


Το αν η απόφαση- καταπέλτης για τον Παναθηναϊκό πρέπει να θεωρείται δίκαιη ή όχι αρκεί να μελετήσει κανείς το γράμμα του νόμου, που είναι σαφές: αφαίρεση βαθμών, κλείσιμο της έδρας και βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Η απόφαση σαφέστατα και δεν είναι άδικη και ΜΑΚΑΡΙ να αποτελεί την αρχή της νέας κυβέρνησης για την πολυπόθητη κάθαρση στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Αλήθεια όμως, πόσες τέτοιες ''αρχές'' έχουν γίνει κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν και ποια τα αποτελέσματα τους; Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο Π.Α.Ο.Κ. δεν τιμωρήθηκε αναλόγως για τα συμβάντα του ημιτελικού κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό; Τον Μάρτη του 2012 ο Παναθηναϊκός δεν τιμωρήθηκε και πάλι με αφαίρεση βαθμών για τη διακοπή στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, λόγω των τρομερών επεισοδίων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου;

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι επί της ουσίας άλλαξε στα μυαλά όλων αυτών των όχλων, των ''αλητήριων'' και των χουλιγκάνων ύστερα από ποινές ανάλογες με αυτήν που επιβλήθηκε χθες στον Παναθηναϊκό και αυτό που με βασανίζει είναι το αν τελικά οι ιθύνοντες επιδιώκουν την πραγματική κάθαρση ή απλά βολεύονται από αυτή την κατάσταση. Γιατί πρόκειται πραγματικά για βόλεμα να επιρρίπτουμε το χρέωμα της κατάντιας μας στους ανεγκέφαλους και τους αλήτες την στιγμή που ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ κανείς δεν μελετά την αιτία που αυτά τα ''καθάρματα'' σπάνε, καίνε και καταστρέφουν κάθε φορά που η ατμόσφαιρα μυρίζει από μακριά μπαρούτι. Γιατί ακόμα και ο πιο ειδεχθής δολοφόνος έχει έναν λόγο που σκοτώνει, έστω και αν πρόκειται για τον πιο παρανοϊκό. Κανείς δεν σηκώνεται μια ωραία πρωία και ουρανοκατέβατα αποφασίζει να τα κάνει γης μαδιάμ. Κάτι τον ωθεί προς αυτή τη κατεύθυνση και η δική μου επισήμανση είναι πως αν η νέα κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα οφείλει πρωτίστως να εξαφανίσει τον χουλιγκανισμό και τον παραβατισμό των γραβατάκηδων και των μεγαλοπαραγόντων.


Προσωπικά θεωρώ πως η εγκληματική οργάνωση που δρα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και συνεχίζει απροκάλυπτα τη δραστηριοποίηση της, παρά την έως τώρα κινητοποίηση της δικαιοσύνης, αποτελεί τη νούμερo ένα πηγή του κακού. Τη ίδια στιγμή που σχεδόν κανένα μεγαλοκάναλο ή μεγαλοδημοσιογράφος πλην του ''γραφικού'' Θωμαϊδη- αν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται γραφικός ο άνθρωπος που σχεδόν μόνος του ξεσκεπάζει μία συμμορία- δεν προβάλλει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για αυτή τη λαίλαπα που λύνει και δένει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αγανάκτηση φουντώνει και η οργή ξεχειλίζει με τα επεισόδια της Λεωφόρου να είστε βέβαιοι πως δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ένα ''μονόπρακτο'' από μία σειρά επεισοδίων που θα γίνουν και θα ξαναγίνουν όσο δεν κουνιέται φύλλο από πλευράς δικαιοσύνης.

Η νέα κυβέρνηση στο σύνολο της καθώς και ο κύριος Κοντονής προσωπικά οφείλουν να πιέσουν καταστάσεις όσον αφορά την υπόθεση αυτή και να κάνουν πράξη τις προγραμματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για κάθαρση της διαφθοράς στη δικαιοσύνη, καταπολέμηση της διαπλοκής και σύγκρουση με το συμφέρον. Η εγκληματική οργάνωση που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ''φωτογραφία'' του τρίπτυχου διαφθορά-διαπλοκή-συμφέρον και η κυβέρνηση έχει πρωτίστως ηθική και έπειτα νομική υποχρέωση να πράξει αυτό που σε οποιοδήποτε άλλο κράτος αυτού του πλανήτη πλην της Β. Κορέας θα ήταν το αυτονόητο.

 Έχω βαρεθεί πλέον να ακούω για μέτρα πάταξης της βίας, ηλεκτρονικά εισιτήρια, κάμερες, αυστηροποίηση των ποινών και άλλα τέτοια όταν η πηγή του κακού βρίσκεται στα συρτάρια της εισαγγελίας και του ανακριτή. Για τον απλό πολίτη, και εν προκειμένω τον απλό φίλαθλο, η δικαιοσύνη δεν βρίσκεται στο γράμμα αλλά το πνεύμα του νόμου. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και η αγανάκτηση αποτελούσε διαχρονικά το βασικότερο εκτροφείο της βίας, πάνω και από την ηλιθιότητα. Και αν η ηλιθιότητα είναι πρωτίστως θέμα παιδείας η αγανάκτηση είναι εξ ολοκλήρου ζήτημα της δικαιοσύνης. Αν πραγματικά η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα βρίθει των ηθικών αρχών και αξιών της αριστεράς τότε ας συμπεριφερθεί και αναλόγως, ωθώντας- με επίταξη της δικαιοσύνης αν χρειαστεί-  τους υπεύθυνους εκεί που τους αρμόζει, ακόμα και αν χρειαστεί να ''σπάσουν'' πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα, ακόμα και αν χρειαστεί να κοπούν μεγάλα κεφάλια. 

Υ.Γ.: Η βία έχει πολλά ποδάρια αλλά μόνο ένα κεφάλι. Όσο κόβεις ένα πόδι θα βρίσκεται πάντα κάποιο για να το αντικαταστήσει. Αν κόψεις όμως το κεφάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.