Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Δεν είχε πάλι ''Άγιο'', έχει όμως Παππά!

Ο Παναθηναϊκός έκανε την υπέρβαση του, ξεπέρασε το ταβάνι του αλλά η πολύ καλύτερη του ΤΣΣΚΑ θα βρεθεί στη Μαδρίτη με συνολικό σκορ νικών 3-1. Οι πράσινοι υπολείπονται κατά πολύ σε ποιότητα, κορμιά αλλά και πάγκο από τους Ρώσους, γεγονός που αποτυπώθηκε πλήρως στο παρκέ ΚΑΙ στα 4 ματς της σειράς, άσχετα αν ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να πάρει το 3ο παιχνίδι με εκπληκτικά ποσοστά έξω από τα 6,75. Όποιος βλέπει το μπάσκετ και πέρα από το συναισθηματικό της υπόθεσης, θα ξέρει άριστα ότι το 16/29 τρίποντα δεν επαναλαμβάνεται εύκολα στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που τα εύστοχα τρίποντα είναι διπλάσια από τα δίποντα. Απέναντι σε ομάδες με την ποιότητα και το βάθος αυτής της ΤΣΣΚΑ είναι σχεδόν απίθανο να επαναληφθεί η ίδια ή ανάλογη στατιστική εικόνα και ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να βρει εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των Ρώσων στον 4ο προημιτελικό, δεδομένης και της αναμενόμενης βελτίωσης της ΤΣΣΚΑ στην περιφερειακή άμυνα.


Πράγματι, ο Παναθηναϊκός μπήκε χθες στο παρκέ του Ο.Α.Κ.Α. σα να ήξερε από πριν πως το καλάθι θα θυμίζει κλειδαρότρυπα. Οι πράσινοι προσπάθησαν να βρουν περισσότερες φάσεις μέσα από το ζωγραφιστό αλλά εις μάτην. Οι Ρώσοι θωράκισαν για 4η συνεχή φορά στη σειρά την ρακέτα τους με τα ανυπέρβλητα κορμιά των Κιριλένκο, Κάουν, Βοροντσέβιτς και Χάινς να υψώνουν σινικό τοίχος που ασυναίσθητα έσπρωχνε το ''τριφύλλι'' στο τρίποντο. Παρόλα αυτά, η ''αρκούδα'' δεν υπέπεσε στα λάθη του 3ου αγώνα και σχεδόν απαγόρευσε αυτή τη κρίσιμη για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού συνθήκη. Ο Ιτούδης λειτούργησε άριστα στην αντιμετώπιση της έξτρα πάσας του Παναθηναϊκού, έχοντας την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί τον Κιριλένκο σε ρόλο ''λίμπερο'' και συνδετικού κρίκου μεταξύ ρακέτας και περιφέρειας στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να δυσκολέψουν υπερβολικά τη ζωή των πρασίνων και από τα 6.75. Κατά συνέπεια, ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε ποτέ το επιθετικό- και ψυχολογικό- ξέσπασμα που έψαχνε στο παιχνίδι του και μοιραίο ήταν πως κάποια στιγμή η αρμάδα του Έλληνα κόουτς θα χανόταν από τον ορίζοντα. 

Σε αντίθεση με τα περιφερειακά πιστόλια του ''τριφυλλιού'', που ουδέποτε στο παιχνίδι κατάφεραν να βρουν επιθετικό ειρμό, ο Ντε Κολό τιμωρούσε σχεδόν κάθε παράλειψη της πράσινης περιφέρειας. Παράλληλα, ο Κιριλένκο ''τιμωρούσε'' συνεχώς στο 1ο ημίχρονο την επιλογή του Ιβάνοβιτς να του χαρίζει απλόχερα- και κατ' επιλογή- το τρίποντο και η ΤΣΣΚΑ έβρισκε πάντα τον τρόπο να διατηρεί απόσταση ασφαλείας. Η ειδοποιός διαφορά των ομάδων, ωστόσο, ήταν πως στο παρασκήνιο οι Ρώσοι έβρισκαν λύσεις και κάτω από τη ρακέτα με τον Κιριλένκο να δηλώνει πάλι το παρών και τον Κάιλ Χάινς να κάνει το παιχνίδι της χρονιάς για φέτος με την εκπληκτική του απόδοση από το 2ο δεκάλεπτο και μετά. Μία ''Total basketball'' εμφάνιση για την ΤΣΣΚΑ., της ομάδας που μακράν της δεύτερης στη λίγκα είναι η καλύτερη στο physical game και διαθέτει την πολυτέλεια να αξιοποιεί ''υβριδικά'' τους παίκτες της, να μπορεί δηλαδή από τον ίδιο παίκτη να κερδίζει εξ ίσου τόσο κάτω από τα καλάθια όσο και πίσω από τη γραμμή των 6,75 σε άμυνα και επίθεση (βλ. Κιριλένκο, Βοροντσέβιτς, Χριάπα).

Εν ολίγοις, το φτωχό rotation του Παναθηναϊκού έμοιαζε εξ αρχής σχεδόν καταδικασμένο απέναντι στις 2μιση ισάξιες πεντάδες της ΤΣΣΚΑ. Παρά ταύτα, οι πράσινοι πάλεψαν, έπιασαν ταβάνι και κέρδισαν ένα ματς σε μία σειρά καρφωτή για ένα ''πέρασε και δεν ακούμπησε'' 3-0. Και όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να ξεθάβουμε που και που στο μέλλον από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ετούτη τη σειρά: ο Νίκος Παππάς πιστοποίησε στη δυσκολότερη δοκιμασία του ''Εξάστερου'' για φέτος αυτό που καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν σιγοψιθυρίσαμε αλλά διστάσαμε να ''φωνάξουμε''. Ο Νίκος Παππάς ωρίμασε, ανδρώθηκε και στο καλύτερο για αυτόν timing είναι έτοιμος να σηκώσει στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό της επόμενης μέρας, με το Ο.Α.Κ.Α να σείεται στην ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου του ως το 2018. Ο 24χρονος γκαρντ δεν είναι πλέον ''το ταλαντούχο θρασίμι που έχει ακόμα δρόμο'' αλλά ο έτοιμος ηγέτης που καλείται να μεταφέρει- και μόνος του αν χρειαστεί- το ''τριφύλλι'' με σιγουριά στη μετά- Διαμαντίδη εποχή.

Όχι, δεν πρόκειται για φαμφάρες. Ο Νίκος Παππάς τα έβαλε σχεδόν μόνος και αβοήθητος απέναντι στην ρωσική υπερομάδα και στα 4 ματς της σειράς. Δεν είναι μόνο η απεικόνιση της προσωπικής του στατιστικής. Είναι η όλη αίσθηση. Με ελάχιστες εκλάμψεις του Γκιστ και του γεροντοπαλλήκαρου Δημήτρη Διαμαντίδη ο πρώην γκαρντ του Πανιωνίου τα έκανε όλα στο παρκέ, σε άμυνα και επίθεση. Σκόραρε, μοίραζε, έκλεβε, έκοβε, έραβε. Τα πάντα. Αν η πράσινη ΚΑΕ επενδύσει θαρραλέα στην προσωπικότητα, την ποιότητα και τη φυσιογνωμία του Παππά ο Παναθηναϊκός μπορεί σε βάθος χρόνου να περηφανεύεται για έναν αστέρα εφάμιλλου του Διαμαντίδη ή του Σπανούλη, όσο και αν η σύγκριση φαντάζει απαγορευτική. Διότι ακόμα και αυτοί δεν έγιναν από μόνοι τους ''κεφάλαιο'' στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ: στηρίχθηκαν με υψηλής ποιότητας συμπαίκτες που τους βοήθησαν τα μέγιστα ως προς την ανάδειξη της ποιότητας και της διαμόρφωσης της προσωπικότητας εκείνης που απαιτείται για να επιβιώσεις σε αυτά τα ''ύψη''. Αν η πράσινη Κ.Α.Ε. έχει τη διάθεση και κυρίως τα μέσα προκειμένου να επαναλάβει την ιστορία είναι κάτι που θα φανεί στο κοντινό μέλλον. Το ευτύχημα είναι πως ο Νίκος Παππάς ξεπέρασε το περυσινό σοκ της πρώτης χρονιάς- και ίσως κάποιους κακούς χειρισμούς- και είναι εδώ. Και θα συνεχίσει...

Υ.Γ.: Το Ο.Α.Κ.Α. χειροκρότησε θερμά τον Παναθηναϊκό, απόδειξη της πρωτόγνωρης συναισθηματικής σύνδεσης του κόσμου με το ''καμάρι'' του συλλόγου. Οι κακοπροαίρετοι που θεωρούν κατάντημα το γεγονός πως ο κόσμος αποθέωσε την ομάδα σε αγώνα που οι πράσινοι ηττήθηκαν με 20 πόντους και σφράγισε τον 3ο σερί αποκλεισμό από final 4, ας θυμηθούν ποιο τμήμα του συλλόγου κράτησε ψηλά το ανάστημα και το ηθικό του Παναθηναϊκού στα πέτρινα ποδοσφαιρικά χρόνια του πρόσφατος παρελθόντος. ''Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος'' έχω να πω εγώ.

Υ.Γ.2: Αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ή όποιος τέλος πάντων διοικεί τον Παναθηναϊκό, αδυνατεί ή  απλά δεν γουστάρει να ματώνει άλλο για την ενίσχυση και τη διατήρηση του συλλόγου σε επίπεδο final 4 ας το ξεκαθαρίσει άμεσα χωρίς μισόλογα για 3ετή και 5ετή πλάνα. Ο κόσμος στηρίζει ευλαβικά το τμήμα και οφείλει να γνωρίζει που ακριβώς ''κοιτάει'' ο σύλλογος, αρκεί αυτό είναι ρητά και δηλωμένα ξεκάθαρο από το αφεντικό της Κ.Α.Ε. Η ασάφεια ως προς την επόμενη μέρα δεν είναι διαχρονικό ίδιον του μπασκετικού Παναθηναϊκού και επομένως η υπομονή και η στήριξη μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε οργή και αποδοκιμασία...

Υ,Γ.3: Πολύς λόγος για τον αποκλεισμό του Λαβάλ και την απουσία του Σλότερ. Ο Μαρκοϊσβίλι των 15+ πόντων των 2 πρώτων αγώνων και ο δαιμονιώδης σουτέρ Φριτζόν δεν έπαιξαν ούτε μισό δευτερόλεπτο (ο δεύτερος λόγω τραυματισμού) και παρά ταύτα οι Ρώσοι πέρασαν δια περιπάτου από το Ο.Α.Κ.Α. Για να μην πω για τον ανέτοιμο και σκιά του εαυτού του Χριάπα. Και όποιος κατάλαβε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.